BİZ SİZİ ARAYALIM

Detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için formu doldurun, biz sizi arayalım.

Kanser Hastalarında Tamamlayıcı Tıp ve Fitoterapi

Kanser Hastalarında Tamamlayıcı Tıp ve Fitoterapi

Kanser hastalarının birçoğu hastalığın yan etkilerini azaltmak, ağrıları hafifletmek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için geleneksel kanser tedavisinin sahip oldukları tek seçenek olduğuna inanır. Ancak semptomları kontrol altına almak için tıbbi tedavi ile birlikte güvenle uygulanabilecek birçok tamamlayıcı tedavi seçeneği mevcuttur. Kanser kişiye kendi sağlığı üzerinde kontrolünü kaybetmiş gibi hissettirebilir, tamamlayıcı kanser tedavileri bu hissi tazeleyerek kişinin motive olmasına yardımcı olur.

Tamamlayıcı tedavi yöntemleri ana tıbbi tedavi ile birlikte uygulanır. Tamamlayıcı tedaviler, belirli kanser semptomlarını ve kanser tedavisinin yan etkilerini hafifletmeye veya kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Fitoterapi, ozon tedavisi, vitamin ve mineral destekleri, masaj terapisi ya da meditasyon gibi tamamlayıcı yöntemlerin faydalı olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Kanser Hastalarına Nasıl Yardımcı Olabilir?

Tamamlayıcı tıp yöntemleri kanser ve kanser tedavilerinin neden olduğu anksiyete, yorgunluk, bulantı ve kusma, ağrı, uyku güçlüğü ve stres gibi genel belirti ve semptomlarla başa çıkmak için oldukça etkili tedavi yöntemleridir.

Tamamlayıcı tıp yöntemlerini geleneksel tedavilerle entegre etmek kanserle ve tedaviyle ilişkili semptomların çoğunu hafifletmeye yardımcı olacaktır. Uzman hastanın durumunu değerlendirdikten sonra hangi tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin kullanılacağını ve geleneksel ilaçlar ile arasındaki doğru dengeyi belirler.

Hangi Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Kanser Hastaları için Uygundur?

Kanser hastalığının ve tedavisinin yan etkilerinin giderilmesinde çörekotu, zerdeçal ve yabani andız otunun etkinliği kanıtlanmıştır, fitoterapi kanser hastalarında sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ayrıca ozon uygulamaları, damardan verilen yüksek doz C vitamini, vitamin ve mineral destekleri kanser hastalarının rutin kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sırasında mutlaka uygulanmalıdır. Hem tedavilerin yan etkilerinin giderilmesine yardımcı olur hem de hastanın bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini arttırır. Böylece kemoterapinin ve radyoterapinin kişiye sağladığı fayda artar. Çoğu kanser hastasının tedavisi vücudun kaldıramaması nedeniyle yarıda kesilmek zorunda kalmaktadır. Bu durumun yaşanmaması için mutlaka tamamlayıcı tıp yöntemlerine başvurmak gerekir.

Araştırmalar akupunkturun kemoterapi ve radyoterapinin neden olduğu mide bulantısını gidermede yardımcı olabileceğini göstermektedir. Akupunktur ayrıca kanser hastalarındaki belirli ağrı tiplerini hafifletmeye yardımcı olur. Akupunktur bir uzman tarafından gerçekleştirildiğinde güvenli bir prosedürdür.

Radyasyonun ve kemoterapinin ortak yan etkisi yorgunluktur. Tamamlayıcı tıp yöntemleri bu kronik yorgunluğu önemli ölçüde azaltarak kişinin günlük yaşamına dönmesine yardımcı olur.

Kanser Hastalarında Fitoterapi

Fitoterapi en eski tıbbi sistemlerden biridir ve hammadde olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin çeşitli kısımların çay ya da yağ halini, bitkilerin salgıladığı çeşitli maddeleri, uçucu yağları, mumlar ve sabit yağları kullanır. Uzman, hastanın rahatsızlığına göre uygun fitoterapi tedavi planını belirleyecektir.

Kanser hastalığının tedavisinde zerdeçal oldukça önemli bir konumdadır. Anti-enflamatuar özelliklerine ek olarak kanser tedavisinde büyük bir etkinlik spektrumuna sahip olduğu birçok araştırma ile kanıtlanmıştır. Uzmanlar arasında en güçlü bitkisel anti-kanser olarak görülmektedir. Zerdeçalın içindeki “kurkumoid” adı verilen doğal mücize, sağlıklı hücreleri bozulmaya karşı koruyarak tümör hücrelerinin çoğalmasını önler ve metastaz oluşumunu engeller. Ayrıca, hücrenin apoptoz yeteneğini geri kazanması zerdeçal tarafından büyük ölçüde desteklenir.

Kuersetin ise birçok bitkinin özellikle kabuğunda bulunan bir pigmenttir. Yüksek anti-tümör etkisine sahiptir ve bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler ve kişiyi özellikle hormonlara bağlı tümörlere karşı korur. Yeşillik, brokoli, karnabahar, lahana, elma kabuğu ve soğanda yüksek miktarda bulunur.

Kanser Hastaları Neden Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerine Başvurmalılardır?

Kişiler kanser tedavisinin yan etkilerini daha fazla ilaç almak zorunda kalmadan gidermek, daha az yan etkiye sahip bir tedavi arayışında olmak ya da kendi sağlıklarını iyileştirmede aktif rol almak istemeleri gibi sebeplerle gördükleri kanser tedavisinin yanında tamamlayıcı tıp yöntemlerini de tercih ederler. Tamamlayıcı tıp yöntemleri bedenin kendini iyileştirme gücünü ve doğada bulunan şifayı kullandığından kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur, kişiye kendi sağlığı üzerindeki kontrol hissini geri verir.

Paylaş: